Sinds Corona zijn wij gestopt met Centering Pregnancy en tot op heden gaan we dit nog niet herstarten.

Dit is een andere vorm van zwangerschapsbegeleiding waarbij de zwangerschapscontroles uitgebreid worden met extra informatie en aandacht voor de individuele zwangeren binnen een groepsbijeenkomst. Deze bijeenkomsten worden geleid door een van onze eigen verloskundige samen met een kraamverzorgende.

Bij Centering Pregnancy vorm je een groep met 8 tot 10 andere zwangeren die ongeveer in dezelfde periode als jij zijn uitgerekend. De bijeenkomsten vervangen een deel van de 1 op 1 afspraken.

Wat is Centering Pregnancy

Centering Pregnancy is:

  • 8 groepsbijeenkomsten van 2 uur tijdens je zwangerschap
  • 1 bijeenkomst ongeveer 6 weken na de bevalling samen met de baby

Iedere bijeenkomst heeft een thema dat past bij de fase van je zwangerschap. In de groep worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. De bijeenkomsten worden geleid door de verloskundige samen met een andere zorgverlener, zoals een kraamverzorgster of praktijkassistente. Soms wordt er iemand uitgenodigd om te komen praten over een specifiek onderwerp of wordt er een video vertoond.

Controles bij de bijeenkomst

Aan het begin van de bijeenkomsten heb je individueel contact met je verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby. Ondertussen praat de andere begeleider met de andere deelnemers. Je meet ter plekke zelf je bloeddruk. Die resultaten hou je bij in “ Mijn zwangerschapsboek”, wat voor jezelf is. Als er een reden is voor verder onderzoek, wordt een aparte afspraak met je verloskundige ingepland.

Centering Pragnacy kent vele voordelen

Je ontmoet andere zwangere vrouwen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig kunnen jullie elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden. Bovendien kan het een begin zijn van nieuwe levenslange vriendschappen.

De afspraken zijn voor alle negen bijeenkomsten al ruim van tevoren bekend.

Je hebt tijdens Centering Pregnancy langer contact met de verloskundige dan in de 1 op 1 controles en meer persoonlijke aandacht. Een verloskundige kan in 2 uur tijd veel beter en dieper ingaan op vragen, dan in de 15 minuten van een gewone afspraak.

De groepsbijeenkomsten dragen bij aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap en de bevalling en je rol als moeder/vader.

Uit uitgebreid onderzoek blijkt bij dat zwangeren die Centering Pregnancy hebben gevolgd :

  • minder vroeggeboorten voorkomen
  • vrouwen meer en langer borstvoeding geven
  • hadden minder vrouwen last van stress.
  • Meer vertrouwen en zelfvertrouwen in hun eigen lichaam en kunnen.

Aanmelden

Op dit moment is het nog niet mogelijk om je hiervoor aan te melden.