Termijnecho

eerstechoDeze heeft als doel om de te bevestigen en de duur van de zwangerschap te bepalen. De uitgerekende datum wordt hiermee bevestigd of eventueel aangepast.
Er wordt gekeken of de in de baarmoeder zit en dat er niet sprake is van een buitenbaarmoederlijk zwangerschap (EUG), of het hartje klopt en of er sprake is van een één- of een meerling zwangerschap.

Tot een zwangerschapsduur van 14 weken groeit elke foetus gelijk. Het opmeten van de foetus geeft hierdoor een zekerheid hoe oud het kindje is. En aan de hand hiervan wordt ook de exacte termijn gesteld en bepalen we de definitieve uitgerekende datum.
Kortom; een ideale termijn om de termijn te maken is tussen de 10 en 14 weken zwangerschapsduur.

Een vroege vaststelling van de zwangerschapsduur is belangrijk. Zeker als jullie ervoor kiezen prenataal onderzoek te laten verrichten. Tijdens de eerste controle (intake) zal de eerste gemaakt worden.

Vaginale

Meestal kan de termijnecho gewoon via de buik gedaan worden. Soms is de jonger dan je dacht, of ligt de baarmoeder diep in buik, of heeft iemand een dikkere buikwand, dan is een uitwendige niet duidelijk genoeg en kan er met de vaginale echo worden gekeken. Een vaginale echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap.

Volle blaas of niet?

Voor een via de buik (abdominaal) is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog, het kindje is dan beter te zien.
Bij de vaginale zit een blaas in de weg als die vol is.