Foliumzuur (vitamine B11)

Het slikken van verkleint de kans dat de baby geboren wordt met een ernstige aandoening, zoals neurale buisdefecten (open ruggetje), aangeboren hartafwijkingen en een hazenlip.  Het duurt ongeveer vier weken tot er voldoende extra foliumzuur in het lichaam is. Om deze reden adviseren wij om foliumzuur te gaan slikken als je zwanger wilt worden.

De aanbevolen (extra) hoeveelheid bij zwangerschapswens is 0,5 mg per dag. Tijdens de eerste weken van de vormt zich de aanleg van het zenuwstelsel, hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Om de kans op afwijkingen van het centrale zenuwstelsel te verkleinen, heeft extra foliumzuur zin tot 8 weken na de bevruchting. Bij een cyclus van 28 dagen is dat 10 weken na de eerste dag van je laatste  menstruatie. Wij adviseren daarom om in ieder geval tot de zwangerschapsduur van 10 weken extra foliumzuur te gebruiken.

Alcohol

Uit onderzoek is gebleken dat geen enkele hoeveelheid alcohol veilig is. Alhoewel veel mensen vaak denken dat een enkel glas geen kwaad kan, is een veilige ondergrens niet te geven. Als je niet drinkt voor of tijdens de en in de periode dat je geeft, vergroot je de kans op een gezonde en een kind. Het beste is om al te stoppen met alcohol als je zwanger wilt worden.

 

 

sigaretRoken

Dat roken niet goed is weten we allemaal, maar rondom en in de brengt roken extra risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk om voordat je zwanger raakt al te stoppen met roken. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de partner. Lees meer over de risico’s en het stoppen met roken op de site van stivoro