Onderstaande is een richtlijn; je mag ons natuurlijk altijd bellen als je ongerust bent of iets met ons wilt overleggen.

Pregnant woman on the phone calling emergency servicesBreken van de vliezen

Mochten je vliezen breken na 37 weken zwangerschap en is het vruchtwater helder (doorzichtig of roze met witte vlokjes) dan hoef je ons niet acuut te bellen, mits je tijdens het spreekuur andere instructies hebt gekregen. Breken je vliezen in de nacht en is er nog geen sprake van weeënactiviteit, probeer weer te gaan slapen en bel ons in de ochtend dat je vliezen gebroken zijn. We zullen dan af spreken om bij je langs te komen en maken vervolgafspraken voor de rest van de dag.  Twijfel je of je vliezen zijn gebroken, probeer het vocht wat je verliest op te vangen, zodat wij samen met jou kunnen kijken of je vliezen gebroken zijn.

Je moet ons direct bellen:

  • Wanneer je twijfelt aan de kleur van het vruchtwater of als het groen/bruin van kleur is.
  • Als bij de laatste controle het hoofdje nog niet ingedaald is en de vliezen breken. Tijdens het spreekuur is dit aangegeven als dit voor jou geldt.
  • Je vliezen breken voor de 37 weken zwangerschap

Weeën

Vanaf 37 weken zwangerschap geldt; als je van je eerste kind bevalt, bel ons dan wanneer je twee uur lang weeën hebt van ruim een minuut die om de 4-5 minuten terugkomen. Mocht je niet van je eerste bevallen, bel ons dan na een uur lang weeën om de 4-5 minuten.
Heb je regelmatige weeën voor de 37 weken bel ons dan altijd eerder.

Bloedverlies

Een beetje helder bloedverlies is normaal tijdens het einde van de zwangerschap en tijdens een bevalling. Je hoeft hier niet van de te schrikken en hoeft hier niet voor te bellen. Ook kan het zijn dat je de slijmprop verliest tijdens de laatste weken van de zwangerschap of tijdens de bevalling, dit gaat vaak gepaard met wat bruinig bloedverlies. Ook dit is normaal en is niet een teken dat de bevalling is begonnen.
Bij veel bloedverlies, meer dan bij een menstruatie, moet je ons altijd bellen. Bewaar dan ook het bloedverlies dat je verloren hebt, zodat wij mee kunnen beoordelen.

Ongerustheid

Als je ongerust bent mag je ons natuurlijk altijd bellen.