3dechoOndanks dat wij in onze praktijk beschikken over de modernste apparatuur, kiezen wij ervoor om niet mee te doen met de tendens om commerciële echo’s aan te bieden. De reden daarvoor is hieronder verderop vermeld.

Mocht je toch graag een pretecho willen laten maken dan wijzen we je er graag op dat de verschillen in kwaliteit tussen pretecho’s groot zijn. 

Tot nu toe zijn in de praktijk en in wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten van echo’s naar voren gekomen. Wel zijn een enkele keer effecten als minimale groeivertraging en iets meer linkshandigheid bij het kind gezien, maar echte bewijzen zijn daar niet voor. Omdat de garantie dat onbekende ongewenste effecten niet optreden niet te geven is moet er rekening gehouden worden met eventuele, nog niet bekende, nadelige effecten. Het is daarom verstandig om zo voorzichtig mogelijk te zijn en echoscopie niet zomaar te gebruiken omdat het ‘zo leuk’ is.

Het is goed je te realiseren dat er ook bij een zogenaamde pretecho een onverwachte afwijking gezien kan worden (hoewel het niet het doel is van deze echo)en je dus ook na een pretecho voor onzekere en moeilijke beslissingen kan komen te staan.

Dit is de reden waarom wij in onze praktijk geen pretecho’s maken.