Duur

De gemiddelde duur van een eerste bevalling is ongeveer 24 uur, maar een stuk langer of korter is niet ongewoon. Er zijn drie fasen te onderscheiden: de aanloopfase, de ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase.

Aanloop

In de aanloopfase zijn de weeën nog niet zo lang, niet zo regelmatig en nog niet zo krachtig. In deze fase verstrijkt de baarmoedermond en komen de eerste paar centimeters ontsluiting. Het niveau van het weeënhormoon is nog niet zo hoog; deze fase kan lang of kort duren en de weeën kunnen zelfs helemaal stoppen. In deze fase is het aan te raden om, zeker als het nacht is, gewoon te gaan slapen; je hebt nog een heel stuk te gaan.

Ontsluiting

Deze fase kenmerkt zich door regelmatige weeën die minstens een minuut duren, pijnlijk zijn en steeds sneller achter elkaar komen. In deze fase voltrekt zich de rest van de ontsluiting. Omdat je gemiddeld een centimeter ontsluiting per uur erbij krijgt duurt deze fase nog een flinke tijd. Om de weeën op te vangen kun je de ademhalings/ en andere technieken van een cursus gebruiken. Douchen of in bad gaan kan prettig zijn. Verder is het belangrijk om te zorgen dat je het lekker warm hebt, dat je je afsluit van de buitenwereld en dat je regelmatig gaat plassen. Een volle blaas kan de ontsluiting tegenhouden.

Uitdrijving

Als je volledige ontsluiting hebt (10 cm) gaan de weeën meestal vanzelf over in persweeën. Je voelt en duidelijk aandrang, een beetje alsof je moet poepen. Gemiddeld duurt de uitdrijving bij een eerste kindje 1 uur. Korter of langer komt ook voor.
Mocht het niet de eerste keer zijn dat je gaat bevallen, gaat elke fase vaak een stuk sneller.

c1bb6c1308678df7f606e604e2296642Vruchtwaterverlies

Ongeveer tien procent van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Het kan ook zijn dat de vliezen spontaan breken tijdens de weeën of dat ze door ons gebroken moet worden.
Het kan een flinke plens in één keer zijn, dan is het duidelijk. Het kan ook zijn dat er steeds een klein beetje vocht naar buiten komt, vooral als je niest of druk zet of een wee hebt. Belangrijk is om te kijken wat voor kleur het vruchtwater heeft, probeer wat op te vangen. Bewaar het opgevangen vocht, zodat wij het kunnen beoordelen indien nodig. Als het vocht kleurloos of wit of roze met witte vlokjes is, dan is het “helder”. Als het groenbruinig (erwtensoepkleur) is, heeft de baby gepoept(meconiumhoudend vruchtwater) en moet je naar het ziekenhuis. Als de vliezen gebroken zijn, is er een open verbinding ontstaan tussen de baby en de buitenwereld en dus kans op infectie. Denk daarom aan hygiëne, zeker als je nog geen weeën hebt: geen gemeenschap, geen tampons gebruiken, niet in bad gaan. Meestal komt in de eerste 18 uur na het breken van de vliezen de bevalling vanzelf wel op gang. Gebeurt dit niet, dan wordt je na 18 uur overgedragen aan de gynaecoloog.