Een bad bevalling kent vele voordelen:

  • Het water werkt ontspannend. Wanneer je lichaam ontspant, maakt het endorfine aan. Endorfine heeft een pijnstillende werking, waardoor je je weeën beter op kunt vangen en er minder behoefte is aan pijnstilling.
  • Het water zorgt ervoor dat bewegen een stuk makkelijker gaat. Je bent gewichtsloos, waardoor het aannemen van verschillende houdingen in het water stukken minder zwaar is dan buiten het water.
  • In veel gevallen gaat de bevalling in water geleidelijker. Het prettige is dat je perineum hierdoor ook geleidelijker oprekt en door het warme water soepeler is. De kans op scheuren is veel kleiner.
  • Het water zorgt voor een rustiger overgang voor de baby vanuit de baarmoeder. Over het algemeen zijn waterbaby’s bij hun geboorte vrij rustig en wordt er niet of nauwelijks gehuild.

Iedereen die thuis of in het ziekenhuis, onder onze begeleiding mag/wil bevallen, kan ook in bad bevallen. Het WZA heeft twee verloskamers met een speciaal bad hiervoor. Voor een thuis bevalling kun je een bad huren.

Een bad moet wel aan verschillende eisen voldoen. In een eigen vast ligbad kan je niet bevallen.

Een gewoon ligbad is te smal om andere houdingen aan te nemen. Een gewoon ligbad is ook niet diep genoeg om helemaal onder water te kunnen liggen, waardoor je snel afkoelt. Nadelen zijn ook dat wij als verloskundige er niet goed bij kunnen, er geen ruimte is voor je partner en het water te snel afkoelt.

Een bevallingsbad dient een minimale doorsnede te hebben van 1.30 meter en een hoogte van 65 cm. Houdt er rekening mee dat wij als verloskundigen en je partner rond het bad moeten kunnen lopen en/of zitten. Ook moet de kamer waar het bad staat een aangename temperatuur hebben en voldoende licht. Zet eventueel een extra lamp in de kamer. Het is fijn als de kamer geventileerd kan worden. Er dient een stopcontact in de buurt te zijn voor de verwarming van het bad en voor de pomp om het bad te legen.
Naast het bad dient een bed op klossen (minimale hoogte 70 cm) te staan zodat je vanuit bad op bed kunt gaan liggen zonder een afstand te hoeven lopen. Het is ook prettig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen om het toilet te bereiken.

Een bevallingsbad is te huren via: www.bevallingsbaden.nl