Als er geen medische indicatie is mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Het is belangrijk om daar te bevallen waar jij en je partner zich het meest op je gemak voelen. In beide gevallen zullen wij de bevalling begeleiden. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen kan dat in het Wilhelmina ziekenhuis in Assen.

De thuisbevalling

Uit onderzoek blijkt dat thuis bevallen in Nederland minstens zo veilig is als poliklinisch bevallen. Het heeft een aantal voordelen: thuis ben je in je eigen vertrouwde omgeving, je bepaalt zelf de sfeer, je kunt je daar goed ontspannen. Je hoeft niet tijdens de bevalling op pad. Wij begeleiden de bevalling thuis op de zelfde manier als in het ziekenhuis. We zullen tijdens de ontsluiting enkele malen langskomen om de ontsluiting te beoordelen en naar het hartje van de baby te luisteren. Thuis komt bij het laatste stukje van de bevalling een kraamverzorgster om ons te assisteren. Wij zullen aangeven wanneer deze gebeld moet worden.

De poliklinische bevalling

Als je kiest voor een poliklinische bevalling, ga je met ongeveer 5 á 6 cm ontsluiting naar het ziekenhuis. Het eerste stuk doe je dus thuis. Wij zullen langskomen om te bepalen of je al naar het ziekenhuis kunt. Een voordeel van een poliklinische bevalling is, dat als er een complicatie optreedt, je niet vervoerd hoeft te worden. De gynaecoloog is niet altijd in het ziekenhuis, hij of zij moet opgeroepen worden, je wordt dus niet sneller geholpen dan wanneer je van thuis komt. Bij de meeste verzekeringen moet je voor de kosten van het ziekenhuis een eigen bedrage betalen. Informeer bij je verzekering hoe hoog deze bijdrage is. Klik hier voor meer informatie over bevallen in het ziekenhuis